Własna lodziarnia – genialny biznes na wakacje

Dobry pomysł na sezonowy biznes nie musi od razu przynieść sukcesu – ale nawet wakacyjna lodziarnia, jeśli ją dobrze poprowadzisz, pozwoli Ci nieźle zarobić!

Przenośna budka z lodami, wynajęcie lokalu przy plaży czy lodziarnia stacjonarna w ruchliwym punkcie turystycznej miejscowości nad wodą: to mogą być genialne pomysły na własny, sezonowy biznes i podreperowanie domowego budżetu.

Co trzeba zrobić, by takie plany mogły stać się rzeczywistością i jeszcze „zaskoczyły” biznesowo już w pierwszym sezonie?

Przede wszystkim musisz założenie lodziarni zaplanować od A do Z! To wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać! Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić jeszcze przed zarejestrowaniem sezonowej działalności powinno być znalezienie odpowiedniego miejsca, w którym biznes miałby szansę powodzenia. Zrezygnuj z lokalizacji mało ruchliwych, niebezpiecznych i tych, w których w najbliższych miesiącach mają być robione np. remonty dróg.

Musi być tłumnie, blisko plaży lub jakiegoś ośrodka wypoczynkowego, bezpiecznie i możliwie hałaśliwie (to udowodnione: turystę ciągnie do „wakacyjnego tłumu”). Jeśli już masz miejsce, a w międzyczasie upatrzyłeś sprzęt do robienia lodów, chłodziarki, zamrażarki itd. – czas dowiedzieć się, jakie wymogi musisz jeszcze spełnić (sanepid czuwa!).

Pamiętaj, że bez spełnienia wymogów sanepidu (np. dostęp do wody i prądu, sprawne instalacje wentylacyjne, odpowiednie farby na ścianach itd.), nie masz szansy na pozytywną decyzję o „uruchomieniu” działalności.

Jeśli wiesz już wszystko – czas wybrać się do odpowiednich urzędów, założyć firmę i zacząć jak najszybsze spełnienia sanepidowskich wymagań - w końcu czas, to pieniądz!