Czas na pierwsze przetwory z owoców!

Choć większość z nas jeszcze nie nacieszyła się świeżymi wiosenno-letnimi owocami i warzywami, to już teraz należy myśleć o zrobieniu z nich przetworów, które w zimie będą miłym wspomnieniem lata.

W ogródkach, na działkach i na straganach wciąż jeszcze możemy znaleźć truskawki. Co więcej, wraz z końcem sezonu stają się coraz tańsze, więc bez większego problemu możemy kupić wręcz hurtowe ich ilości. Poza tym, w podobny sposób możemy wykorzystać jeżyny, maliny czy wiśnie. Podobnie jest z borówkami, chociaż sezon na nie dopiero się zaczął.

Wkrótce pojawią się również śliwki. Ze wszystkich tych owoców będziemy mogli przygotować zapasy na całą jesień i zimę. Dżemy oraz musy nadadzą się nie tylko do kanapek, ale też do ciast. Mogą również posłużyć, jako nadzienie do bułeczek czy rogalików.

Ponadto, z owoców można zrobić soki lub nalewki. W zależności od stężenia, będą świetnie smakowały samodzielnie lub zmieszane z wodą. Można również dolewać je np. do herbaty. Oprócz tego, można też zacząć myśleć już o tym, jak przechować warzywa.

Część z nich można wykorzystać do kiszenia czy konserwowania. Najczęściej kisimy ogórki gruntowe oraz kapustę. Te warzywa dostępne są już teraz. Niemniej jednak, część roślin rozkwitnie dopiero w sierpniu.

Przechowywać możemy także fasolkę, paprykę, drobną kukurydzę, cebulę. Poza typowym konserwowaniem warzyw, nie zapomnijmy o tym, że można także przechowywać całe sałatki i mieszanki warzyw, które będą nadawały się nie tylko, jako dodatki do zup i sałatek, ale również, jako dopełnienie drugiego dania obiadu.